Mycket har hänt i arbetet med boken

Ja, mycket har hänt sedan jag gjorde ett inlägg här senast. De sista bilderna till boken har blivit fotograferade. Jag utesluter dock inte att någon bild kommer bytas ut, men det totala antalet sidor i boken är i alla fall fastställt. Det blir 288 sidor i boken och det första utkastet till texterna är dessutom skrivna. De behöver naturligtvis granskas, rättas och vissa texter behöver säkert formuleras om. Det återstår alltså en del arbete med dem. Jag har också jobbat mycket med planeringen av layouten. T.ex. gjort urvalet av de bilder som skall komma med och vilka som skall komma på samma uppslag. Här fick jag ett tips för ett tag sedan när jag satt och slötittade på ett TV-program som handlade om arbetet med att göra modetidningar (jag kommer inte ihåg vad programmet hette). I deras redaktion hade de satt upp en massa lister på en hel vägg och där stod det miniatyrer av deras uppslag och sidor. Under det pågående arbetet med att göra en layout förändrades hela tiden innehållet och bytte plats, varpå de skiftade innehållet på listerna. Det här möjliggjorde för dem att ha en total överblick på tidningen i takt med att planeringen av layouten fortskred. Visst, man kan även ha hela layouten i datorn, men det ger inte samma överblick. När jag såg programmet tänkte jag att, planerar jag någon gång för att göra en bok, så skall jag använda mig av det tipset. Jag nålade helt enkelt upp mina miniatyrer av bilder och uppslag på en provisorisk vägg. Det blev väldigt snabb tydligt vilka bilder som saknades och var i boken jag skulle få ett dåligt flyt i flödet. Sedan den första uppställningen har jag kompletterat med nya bilder, flyttat bilder och uppslag många gånger, tills jag nu känner mig nöjd med den preliminära layouten. Jag kan alltså bara instämma i att modetidningens sätt att löpande arbeta med planeringen av layouten är en ovärderlig metod.

This entry was posted in Om bokprojektet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.