Maskinen rullar

Nu har jag varit inne och granskat de två första intagen. Varje ark trycks med 8 sidor ur boken med matchande 8 sidor på baksidan av arket, alltså kommer det vara 18st intag i maskinen, eftersom det är 288 sidor i boken och därtill kommer också omslaget på boken. Jag gör en jämförelse med de provtryck som jag fick utprintade med skrivare till mig tidigare. Det första intaget såg mycket bra ut och vi gjorde inga justeringar alls, jag tyckte t.o.m. att intrycket i de offset-tryckta arken blev snäppet bättre än de printade proverna, mer kontrast, ökad skärpa och bättre svärta. Det andra intaget var däremot lite besvärligare. Här hade jag flera bilder med gråskalor i färgbilderna och jag upplevde vissa färgstick i de gråare partierna.

Vid maskinen står för tillfället Zigge som han kallar sig, med van hand justerade han inställningarna i maskinen, så att vi fick en bättre färgton i de bilder som krävde det. Det är med andra ord oerhört värdefullt att vara med vid tryckningen, eftersom det finns en sista möjlighet att påverka utfallet. Jag har för övrigt fått lunch av tryckeriet, en av de godaste lunchlådor jag ätit, fiskgratäng med skaldjur och spenat, dagen börjar bra.

This entry was posted in Om bokprojektet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.