Boken: UIOIK

Utan inbördes ordning i kaos – En bok som utgår från känslan

Kort beskrivning av boken

Utan inbördes ordning i kaos (UIOIK) är en fotografisk skildring hämtad från naturen. Den har formatet 377 x 350 x 27 mm och väger 1,97kg. Boken innehåller 144 sidor med 132 bilder, vilka utgör själva kärnan i boken. Bilderna är alla i viss mån fristående och har egna titlar som relaterar till känslor, minnen och upplevelser. Tanken är att boken skall stimulera betraktaren till att göra egna associationer men också att inspireras av naturens prakt. Boken har också parallelltext på svenska och engelska. Bilderna kan dessutom användas som tavlor då de passar i några av de standardiserade ram- och passepartout-formaten. För att se några få exempel på hur bilderna skulle kunna arrangeras som tavlor klicka UIOIK som tavlor. Boken UIOIK, kan bl.a. köpas här:

Inköpsställen Böcker!

Lite historik om boken Utan inbördes ordning i kaos (UIOIK). Att vistas i naturen och ägna mig åt fotografering har länge varit en form av avkoppling för mig. Dock finns det dagar då man har haft svårt släppa vissa saker som man i ens vardagsliv påverkats av. Detta kan ha varit allt från tragiska händelser till positiva upplevelser. Även artiklar och dokumentärer om tillståndet för miljön och naturen på vår planet kan vara nog så oroande. Dessa dagar när jag inte kunnat bli kvitt mina tankar och funderingar har det ibland stört min avkoppling och mitt fotograferande och därmed hindrat min kreativitet. Jag märkte vid något tillfälle att jag istället kunde använda mig av dessa tankar som inspiration för att skapa bilder, som om jag på något undermedvetet sätt försökte skapa bilder för att bearbeta mina tankar. Redan 2006 tog jag den första bilden på det här temat och under åren har jag då och då samlat på mig bilder som skulle kunna passa in.

Efter att jag blev klar med mitt förra bokprojekt POSITION, vilket också hade tagit merparten av mitt fokus, uppstod ett slags vacuum och jag återkom allt oftare till detta projekt. Jag insåg efter ett tag att jag behövde slutföra UIOIK för att kunna släppa mina tankar. Detta medförde att jag mer intensivt arbetade med att fotografera utifrån mina känslor, minnen och upplevelser de följande två åren. Under sommaren 2018 blev det tillslut bestämt att boken UIOIK skulle tryckas. Dessförinnan pågick en långdragen utredning ihop med tryckeriet om hur tillverkningsprocessen skulle gå till. Formatet och bindningen var något de inte gjort tidigare och många idéer och dummy’s senare kom vi fram till något som funkade tillverkningsmässigt, kostnadsmässigt och för mig som designer. De saker som däremot gick lite lättare vid detta bokprojekt var ju att jag nu hade bättre kunskaper om själva layout-arbetet och bildredigeringen för tryckning, samt att jag redan hade en startad firma.

Premiären för Utan Inbördes ordning i kaos var på söndagen den 11/11 – 2018, mellan kl. 12:00 – 16:00. Detta skedde på Botaniska, Floras rike, Göteborg.

Följ det pågående arbetet:

I bloggen kan man hitta en del information om hur arbetet med boken har utvecklats och hur det fortskrider. Klicka på länken nedan för att komma direkt till bloggen.

Länk direkt till Blogg