Bildspel/Föreläsning

Det går att boka mig (Per Florén) för bildspel/föreläsning. De lämpar sig bäst för sällskap upp till 30 personer. Främst riktar sig föreläsningarna till de som är natur- och foto-intresserade, men alla är välkomna att göra en förfrågan. Nedan följer några förslag, men kontakta mig gärna om det kan finnas andra önskemål. Mer detaljerad information hittas under respektive bildspel/föreläsning, samt längst ner på fliken och i villkor.

BF001 – POSITION – Ett bokprojekt som skildrar vår västsvenska natur

POSITION_Bildvisning03Den här föreläsningen med tillhörande bildspel, skildrar hur boken POSITION kom till. Detta var ett projekt som tog 10 år att realisera. Eftersom detta var min första fotobok, berättar jag och visar bilder, dels om min egen bakgrund med mitt natur- och foto-intresse, dels berättar jag om den fotografiska utmaningen med att samla alla bilderna. Föreläsningen avslutas med ett bildspel till musik med bilder från boken, men även andra bilder som fotograferades under samma tidsperiod. BF001 rekommenderade tid är 45min, med efterföljande frågor är förmodligen den totala tiden 1tim lämpligt. Om det finns önskemål om att komprimera bildspelet går det möjligen att ha det på 30min, priset är samma oavsett.
Pris: 3000kr inkl. moms

Recension BF001:     ”Med mycket stort engagemang och fotografiskt kunnande, samt en mycket väl genomtänkt bildvisning var det en fröjd att beskåda Per´s bilder i samband med Naturskyddsföreningens sammankomst. Per har en historia att berätta som innehåller såväl intressanta fakta som vackra upplevelser från sitt finstämda och väl avvägda bildmaterial. Vi kan inte annat än mycket varmt rekommendera Per och hans bildvisningar till allahanda olika sammankomster. 

Styrelsen för Naturskyddsföreningen i Kungsbacka”

BF002 – Komposition, färg och form – Vad gör ett fotografi intressant?

Vad gör ett fotografi intressant_02Detta är en ren föreläsning om några av de mest grundläggande fotografiska reglerna, eller finns det egentligen några regler? Syftet med föreläsningen är att ta upp en del av de modeller som finns för fotografi gällande komposition, färg och form, för att sedan förhoppningsvis få igång en dialog om vad som gör ett fotografi intressant. Föreläsningen använder boken Utan inbördes ordning i kaos som utgångspunkt och lämpar sig för deltagare som är fotografiska nybörjare, men även för de som har hållit på ett par år och vill vidareutvecklas. BF002 föreläsningstid är 50min, med efterföljande diskussion är förmodligen bra att avsätta den totala tiden 1tim, pris är samma oavsett.

Pris: 3000:- inkl moms

Recension BF002    ”Tack för en jättetrevlig och lärorik kväll, verkade som om alla deltagare var lika glada och taggade efter din fotolektion. Nu blir det mycket tankar om Fibonaccispiraler, komplementfärger och gyllene snitt!

Carina/KNF”

BF003 – Ecuador med Galapagos

E_G_01Detta bildspel och föreläsning kommer bl.a. att visa bilder från låglandsregnskogen och molnskogen på fastlandet, samt fyra av öarna i Galapagos-arkipelagen. Bildspelet behöver beställas minimum 1mån före utsatt datum. Tidslängd ca 50min.
Pris: 3000:- inkl moms

BF004 – Costa Rica – ett land som satsar på att skydda sin natur

CR_01Detta bildspel och föreläsning är inte ihopsatt, även om bildmaterialet redan finns. Det kommer bl.a. att visa bilder från regnskogen och molnskogen i bergen, samt låglandsregnskogen vid Stilla havet. Bildspelet behöver beställas minimum 1mån före utsatt datum. Tidslängd (ca 30-40min) och inriktning kan diskuteras tillsammans med första beställaren.
Pris: 2500:- inkl moms

BF005 – Val av kamera, grundläggande inställningar och filformat

Kamerakurs01Här får vi lära oss några av skillnaderna mellan systemkamera och spegellös kamera. Vi går igenom lite olika typer av optik och dess användningsområden. Vi pratar om fördelar/nackdelar med olika filformat såsom JPG och RAW. Vi tittar också på faktorer som bländare, tid och ISO och hur inställningar av dessa tre påverkar varandra, samt över och underexponering. Föreläsningen riktar främst till nybörjare som skall skaffa kamera eller den som vill lära sig att använda mer av kamerans funktioner. BF005 föreläsningstid är ca 1tim. (Om man är intresserad av både denna föreläsning och BF002, rekommenderas det att man tar denna först.)
Pris: 1500:- inkl. moms

BF006 – Fantastiska djur

Bild1c

Detta är en föreläsning som är skapad särskilt för skolan. Bildmaterialet visar upp ett flertal olika djurgrupper både från land och vatten. Bilderna är framförallt hämtade från olika länder i tropikerna, men även kopplingar till det svenska djurlivet görs för att trycka på det faktum, att även vi i Sverige har en värdefull natur. Det bli också enkelt för pedagogerna att sedan koppla vidare undervisningen till exempelvis allemansrätt och fridlysning, samt rödlistan. Nivån kan definitivt anpassas efter årskurs, men hittills har föreläsningen genomförts framgångsrikt i Åk4 och Åk6. Tiden är anpassad för en 40min lektion, men kan lätt förlängas om fördjupade diskussioner önskas kring evolution och systematik, rent av till en dubbellektion.
Grundpris: 3000kr och 1250kr inkl. moms för varje extra föreläsning på intilliggande lektion.

Recension BF006    ”Väldigt lärorikt och intressant bildspel. Häftigt! Coolt! För Per har tagit alla bilder själv. Modigt att han vågade närma sig giftiga spindlar och ormar”
Elever i Åk 4, Presseskolan.

Förslag på fler föreläsningar:

 • BF007 Uganda 3000kr
 • BF008 Madagaskar 3000kr
 • BF009 Sri Lanka 3000kr
 • BF010  Bokprojektet: Silent scream  3000kr
 • BF011  Colombia  3000kr
 • BF012  Vietnam – Hotade primater 3000kr

I priserna ovan ingår:

 • Det beställda bildspelet
 • Medhavd utrustning: projektor, dator, högtalarutrustning (om det behövs) och förlängningskablar.
 • Bensin för körning när föreläsningsplatsen ligger inom en 5mils radie från Frillesås.

I priserna ingår inte:

 • Det är beställarens uppgift att hitta och boka lämplig mörklagd lokal med projektorduk.
 • Bensin för körning debiteras från första milen med 30kr/mil på de föreläsningsplatser som ligger utanför en 5mils radie från Frillesås.
 • Ligger föreläsningen så pass långt bort att övernattning behövs, ansvarar beställaren för att boka och betala lämpligt boende med tillhörande dusch och toalett (beställare och säljare får diskutera fram en bra lösning).

Bra att tänka på:

 • Det är bra om jag kan få tillgång till föreläsningslokalen 30min innan start för att rigga och testa utrustningen, allt för att föreläsningen skall gå så smidigt som möjligt.
 • Om en föreläsning skall bokas för större sällskap än 30 personer. Kan en helt annan utrustning behövas hyras in, prissättningen blir också en annan beroende på situation. Ta kontakt för diskussion.

För mer information om ex. avbokningar, se Villkor