POSITION – En bok om naturen i sydvästra Sverige

Kort beskrivning av boken

POSITION är en fotografisk skildring av den svenska naturen. Den har formatet 30x24x2.9cm och väger 1,9kg. Boken innehåller 287 sidor med 272 bilder, vilka har den centrala rollen i boken. Den visar upp ett brett urval av naturmiljöer och olika livsformer. Tanken är att boken skall stimulera till att upptäcka naturen på många olika plan. Bland annat för att lära sig mer om naturen och dess livsformer, mekanismer och samspel, men också att inspireras av dess skönhet till att vilja vårda och skydda dessa miljöer för framtiden. Boken har dessutom parallelltext på svenska och engelska.

För att hitta det inköpsställe för boken POSITION, som passar dig bäst, klicka på länken.

Inköpsställen Böcker!

2016_05_19_7144b2016_05_19_7145b2016_05_19_7147b2016_05_19_7148b2016_05_19_7146b

 

 

 

 

 

 

 

Lite historik om POSITION

Jag har fotograferat aktivt i över 30 år och någonstans i bakhuvet har drömmen funnits, att en dag vill jag göra en fotobok. Tankarna på vad det skall bli för bok har ändrat sig genom åren. 2005 gick jag över till att fotografera digitalt och det föll sig också naturligt att jag fotograferade mycket djur och natur och landskap i min egen kommun, Kungsbacka. Efter ca 5 års digitalt fotograferande insåg jag att jag började få ihop en intressant samling och att det skulle kunna bli något av detta, men det saknades fortfarande många bilder för att en bok och dess berättelse skulle kunna bli komplett och överhuvudtaget möjlig. De följande 5 åren fortsatte jag alltså mer riktat att fotografera mestadels i Kungsbacka kommun och försökte att samla på de bilder som behövdes. Några av anledningarna till att fotografera mycket i det lokala området i det här projektet var bl.a. för att snabbare kunna agera vid ideala väder- och ljusförhållanden, att inte lägga för mycket tid på att resa långa sträcker, att minska risken för att göra projektet alltför omfattande, samt att skapa mig en god lokalkännedom. Samtidigt som det var viktigt för mig att begränsa mitt arbetsområde, ville jag också skapa en bok som också skulle ge en mer allmän beskrivning av den natur och flera av de arter som man kan finna i de sydliga delarna av Sverige. Boken skulle alltså fungera bra både som en beskrivning för delar av den svenska naturen, liksom för Kungsbackas natur. I början på 2015 tyckte jag att det fanns tillräckligt med bilder för att det skulle kunna bli en bra bok. Naturligtvis finns det alltid önskebilder som man skulle vilja ta, men med naturen kan man inte planera för allt. 

När jag väl bestämde mig vid årsskiftet 14/15, att nu måste jag göra ett seriöst försök att skapa boken, insåg jag snabbt vilken stor arbetsbörda detta skulle bli. En av de viktigaste punkterna att lösa, var finansieringen av boktrycket. Efter att ha fått den första preliminära offerten insåg jag att det kanske skulle kunna gå, men att det vore bra om kostnaden kunde pressats lite mer. Jag fick få jobba vidare med att ta in fler offerter, vilket förbättrade läget något. Parallellt försökte jag även att söka bidrag. Tid och hela arbetsbördan för ett sådant här projekt kommer jag aldrig kunna räkna hem ekonomiskt, men jag ger ju mig in i detta, för att fotografi och naturen är en passion, något som jag genom denna bok, hoppas att jag skall kunna förmedla till andra.

Premiären för POSITION var på söndagen den 15/5 – 2016, mellan kl. 13:00 – 16:00. Detta skedde på Naturum, Fjärås Bräcka i Kungsbacka.

Följ det pågående arbetet

I bloggen kan man hitta en del information om hur arbetet med boken har utvecklats och hur det fortskrider. Klicka på länken nedan för att komma direkt till bloggen.

Länk direkt till Blogg